IOGT-NTO:s kampanj “Vit jul”

IOGT-NTO är en av Livsstil Kronobergs samverkansaktörer. Nedan kan du läsa om deras aktuella kampanj “Vit jul”:

Vad är Vit jul?

Vit jul är en kampanj som initierades 2007 av IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund och har kommit att bli ett välkänt och omskrivet varumärke och begrepp.

Under alla år har kampanjen vilat på två ben; dels Vit jul-aktiviteterna som fungerat som stärkande andningshål för tusentals barn och unga, och dels ett omfattande påverkans- och insamlingsarbete för att skapa fina julminnen med trygga och nyktra vuxna för ALLA barn.

För att vi anser att alla barn har rätt till härliga julminnen.

Varför behövs Vit jul?

Antalet barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många. I Sverige lever fyra till fem barn per skolklass i hem där någon vuxen har en riskfylld alkoholkonsumtion. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig.

När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks, när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet – då finns vi där. Och gör julen till barnens högtid.

Aktiviteter i Kronoberg

 

Vi tycker att om barn nu tvunget ska ha ont i magen under julen så ska det vara för att de har ätit för mycket pepparkaksdeg – inte för att de är oroliga för att mamma eller pappa ska dricka för mycket. Under november och december har vi varit runt i affärer, bibliotek och andra mötesplatser för att samla namnunderskrifter där vi uppmanar vuxna att skriva under för en vit jul (nykter). Har du missat oss där kan du skriva under på https://www.vitjul.se/ambassador/ta-stallning-for-barnen/, en annan del av kampanjen har handlat om att vi har uppmanat politiker att se till att samhället inte stänger ned under jullovet, det vore bra för många barn om det fanns en fritidsgård att gå till även under jullovet.

 Vi bjuder även på aktiviteter under hela december runt om i länet, bland annat kommer vi ordna en trolleri-turné dit man gratis kan besöka en trolleriföreställning och få lite fika och träffa kompisar i en nykter miljö.

  •  27 dec – Strömsnäsbruk 14:00 Folketshus

                       – Eneryda 17:30 Scoutlokalen

  • 28 dec – Araby 11:00 Tallgården

                      – Linneryd 15:00 Bygdegården

                      – Bergdala 17:30 Ordenshuset

  • 29decLagan 17:00 Brofästet
  • 3 jan   – Sandsbro 17:00, Skogstorpet   

                  – Moheda   14:00 Bion

 

Så Välkomna på en föreställning och följ gärna kampanjen på Facebook www.facebook.com/vitjul/

Eller hemsida www.vitjul.se/